امروزه گوش دادن به موسیقی بخش بزرگی از فعالیتهای روزانه و تفریحات جوانان را تشکیل داده است. همین مساله باعث پیشرفت سریع حوزه موسیقی شده است به صورتی که امروزه از تجهیزات بسیار پیشرفته و مدرن برای ساخت موسیقیها استفاده میشود. علاوه بر این سیستمهای صوتی حرفهای نیز برای بهتر و با جزئیات بیشتر شنیدن صداهای ضبط شده وارد بازار شده است.
تیوتر دقیقا یکی از همین تجهیزات صوتی مدرن است که به ما کمک میکند تا صداهای ریز ضبط شده در آهنگ ها و موسیقیها را با جزئیات بیشتر و دقیقتر بشنویم. در این مقاله از مجموعه چکاوک با ما باشید تا بدانیم تیوتر چیست؟ و با معرفی انواع تیوتتر و کاربرد آن بیشتر با این مدل از تجهیزات صوتی آشنا شویم.
تیوتر چیست؟
در جواب به این سوال که تیوتر چیست؟ باید در همین ابتدا بگوییم تیوتر نیز یکی از انواع بلندگوها اعم از اسپیکر سقفی ، بلندگو شیپوری، باند ستونی و… به حساب می آید، اما تفاوت تیوتر با دیگر انواع بلندگوها چیست؟
بیاید این موضوع را کمی با جزئیات بیشتر بررسی کنیم. اگر بخواهیم صدا را صرف نظر از نوع آهنگ یا موسیقی به سه قسمت تقسیم کنیم با سه دسته زیر رو به رو میشویم:
- صدای بم
- صدای وکال یا میانی
- صدای زیر
در انواع بسیار قدیمی و یا مدهای معمولی و غیر حرفهای بلندگوها هر سه قسمت صدا توسط یک دستگاه یا به اصطلاح یک بلندگو پخش میشود و همین میتواند به طرز چشمگیری در کیفیت صدای خروجی تاثیر منفی داشته باشد. زیرا توقع زیادی است که از تنها یک اسپیکر معمولی انتظار داشته باشیم تمامی فرکانسهای متفاوت را به صورت تفکیک شده پشتیبانی کند. اینجاست که برای شنیدن هر چه بهتر جزئیات موسیقی و دقیقا همین بخشهای مختلف صدا با فرکانسهای متفاوت، از بلندگوها و سیستمهای صوتی مجزا و تخصصیتری استفاده میکنیم.
اگر به سیستمهای صوتی ماشینها دقت کرده باشید کاملا با این موضوع آشنایی دارید. در سیستم صوتی ماشینها برای اجرا و دریافت خروجی صدای بم که فرکانسی بین ۲۰ تا ۲۰۰ هرتز دارد ، از ساب ووفر و برای دریافت دقیق و جزئیتر صدای وکال و میانی با فرکانسی معادل ۳۰۰ تا ۲۰۰۰ هرتز از میدرنج ها و بلندگوهای بیضی استفاده میشود.در این میان اجرای صدای ریز که فرکانسی برابر با ۳۰۰۰ هرتز تا ۲۰۰۰۰ هرتز را از آن خود میکند، بر عهده تیوتر و سوپر تیوترها قرار میگیرد.
بنابراین، اگر دوباره بپرسیم تیوتر چیست؟ قطعا میدانید که تیوتر در واقع هیچ تفاوتی عملکردی با دیگر بلندگوها ندارد بلکه تنها به ما کمک میکند تا صداهای زیر، یا بهتر است بگوییم اجرای فرکانسهای بالا را بهتر بشنویم و بتوانیم به آهنگ یا موسیقی دلخواهمان با جزئیات بیشتری گوش بدهیم.
مشخصات فنی تیوتر
به احتمال زیاد تا به حال یک تیوتتر را از نزدیک دیدهاید. اگر دقت کرده باشید، میدانید که این محصول در جنسها و انواع مختلفی روانه بازار شدهاند.
تیوتر از یک صفحه تشکیل شده است که جنس این صفحه میتواند از الیاف مصنوعی یا حتی از جنس فلزاتی مانند آلومینیوم و تیتانیوم باشد.
نکته بسیار مهمی که باید در مورد تیوتر بدانید این است که این محصول صوتی، بعضی مواقع بر روی بلندگوهای بیضی و گرد، در مواقعی به عنوان قسمتی از یک کامپوننت و حتی ممکن است به صورت کاملا مستقل تولید و به بازار سیستمهای صوتی عرضه شود. عملکرد تمامی این موارد یکی است اما کاربرد و موارد استفاده آنها بسیار متفاوت خواهد بود.
اگر بخواهیم در رابطه با ابعاد تیوترها صحبت کنیم، باید بگوییم غالبا سایز آنها کوچک است. به حدی که شاید از ۳ سانتی متر نیز کوچکتر باشند. البته این کوچکی دلیلی بر کم تنوعی این محصول نمیشود. به نوعی که انواع تیوتر را از لحاظ ساختاری میتوانیم به سه دسته جداگانه تقسیم کنیم:
تیوتر دام:
تیوتر دام اصولا از ابریشم یا الیاف نرم ساخته شده است. این نوع تیوتر در بلندگوهای کراس اور مورد استفاده قرار میگیرند و بهتر است بدانید که کاربرد اصلی و گسترده این نوع تیوتر در بلندگو سقفی کراس اور است.
تیوتر مخروطی:
تیوتر مخروطی همانطور که از نامش به نظر میرسد، ساختاری شبیه به دیگر بلندگوها دارد و معمولا از جنس کاغذ ساخته شده است.
ریبون:
برای شناخت تیوتر ریبون باید بدانید که برای ساخت توییتر اصولا از مگنت نئودیوم استفاده می شود و به نوعی از این محصول که بدون مگنت (آهنربا) ساخته می شود، ریبون گفته میشود.
اجزای تشکیل دهندهی تویتتر کدامند؟
اجزای تشکیل دهنده تیوتر شامل ۴ بخش زیر میباشد:
- آهن ربا
- سیم پیچ صدا
- غشاء
- تعلیق
در تصویر مقابل ۴ بخش نام برده شده را مشاهده میکنید. این تصویر متعلق به یک توییتر پویا با لنز آکوستیک و یک غشای گنبدی شکل میباشد.
عملکرد تیوتر به چه صورت است؟
همانطور که گفتیم تیوتر از نظر عملکرد خود هیچ تفاوتی با دیگر بلندگو هایی مانند بلندگوی ووفر و میدرنج ندارد. البته فرکانس پاسخگویی این دستگاهها باعث شده است تا هر کدام اندازه مشخص و متفاوتی داشته باشند.
بگذارید برایتان دقیقتر توضیح دهیم: گفتیم صداها را به سه دسته بم، میدرنج و زیر تقسیم میکنیم. بلندگوهای مرتبط با صداهای بم، به دلیل فرکانسشان نیاز به صفحات بزرگتری برای انتشار صدای بم دارند. و برعکس آن برای تیوترها صدق میکند. این محصول فرکانس زیر و بالایی را پوشش میدهد به همین دلیل است که سایز بلندگوی ووفر از همه بزرگتر، سپس میدرنج در میانه و بعد از آن تیوتتر اندازهای کوچکتر از دو محصول دیگر دارد.
فرکانس دستگاه مورد نظر ما، در واقع میان ۵۰۰۰ لرزش در ثانیه تا ۲۰۰۰۰ لرزش را در برمیگیرد. برای اینکه دستگاه بتواند لرزشی در این بازه را پشتیبانی کند و صدایی دلچسب را در نتیجه به ما بازگرداند، نیاز به صفحهای کوچکتر از دیگر سیستمهای صوتی است. زیرا لرزاندن یک صفحه بسیار بزرگ با این سرعت کار بسیار دشواری است.
? خوب است بدانید بلندگوهایی که تیوتر و ووفر به طور همزمان در آنها مورد استفاده قرار گرفته است، بلندگوی موزیکال میگویند.
این نوع از بلندگوها همانطور که از نامشان به نظر میرسد، در مواردی که پخش موسیقی اهمیت دارد، مانند کافهها، خانهها، رستورانها و …. کاربرد فراوان دارند. بلندگوهای موزیکال نسبت به بلندگوهای فول رنج (۱way) کیفیت بالاتری داشته و به همین دلیل از قیمت بالاتری نیز برخوردارند.
کاربردهای تیوتتر چیست؟
تا به اینجای مطلب باید کاملا متوجه این موضوع شده باشید که اصولا تیوتترها به صورت مستقل و جداگانه کاربرد فراوانی ندارند بلکه در کنار دیگر اجزا نام برده شده، به صورت مکملی برای سیستمهای صوتی به ما این اجازه را میدهند تا جزئیات صدایی زیر موسیقی را واضحتر بشنویم. برای بالاتر بردن کارایی این محصول پیشنهاد میشود که تیوترها را به همراه میدرنج ها استفاده کنید. به این صورت میتوانید به کیفیت صدایی بالا و کاملا تفکیک شده دست پیدا کنید.
عملکرد تیوتر در بلندگوهای سقفی و دکوراتیو
حالا که با تیوتر، عملکرد، اجزای تشکیل دهنده و انواع آن آشنا شدیم، بیایید عملکرد خاص این دستگاه را در پرکاربردترین باندهای بازار یعنی بلندگو سقفی و بلندگو دکوراتیو بررسی کنیم.
به این موضوع اشاره کردیم که اصولا از تیوتترها به عنوان دستگاهی مجزا استفاده نمیشود، بلکه این قطعه، در کنار دیگر تجهیزات صوتی پیشرفته میتواند منجر به دریافت خروجی صدای باکیفیت و تفکیک شده شود. از همین رو، زمانی که تیوتر در بلندگوهای سقفی و دکوراتیو قرار میگیرد، این سیستمهای صوتی را بلندگوی ۲way مینامند. همین نامگذاری مجزا میتواند به خوبی اهمیت عملکرد تیوتر در بلندگوهای سقفی و دکوراتیو را ثابت کند که حتی برای آن نامی جداگانه در نظر گرفته شده است.
در بلندگوهای ۲way ( یعنی زمانی که در بلندگو سقفی و دکوراتیو از تیوتر نیز استفاده میشود) یا از برد کراس اور استفاده میشود و یا در بعضی موارد، به جای برد کراس اور، سر راه سیگنالهای صوتی خازن ۱۰۰ ولت، ۱۰ میکروفاراد قرار داده میشود. در واقع این خازنها وظیفه برد کراس اور را با دقت کمی پایینتر انجام میدهند.
شاید برایتان این سوال پیش آمده باشد که وظیفه و عملکرد برد کراس اور چیست که استفاده از آن در بلندگوهای ۲way تا این اندازه مهم است؟
برد کراس اور، در واقع قطعهای است که در سیستمهای صوتی بر سر راه سیگنالهای صوتی قرار میگیرد و این سیگنالها را قبل از وارد شدن به بلندگو، بر اساس فرکانس زیر یا بم، تفکیک میکند. این دستگاه پس از تفکیک، فرکانسهای زیر را به سمت تیوتر و فرکانسهای بم را به سمت ووفر هدایت میکند تا در نتیجه خروجی صدایی بسیار با کیفیت و تفکیک شده داشته باشیم.
نکتهی حائز اهمیت دیگر در رابطه با عملکرد تییوتر در بلندگوهای سقفی این است که این قطعه در بعضی بلندگوهای سقفی قابلیت تنظیم زاویه پرتاب صدا را دارد. در نتیجه کاربر به راحتی میتواند با توجه به کاربری مورد نیازش، به تغییر زاویه تیوتر، محل دقیق دریافت صدای پرتاب شده از بلندگو سقفی را تعیین کند. همین مورد را میتوان مهمترین مزیت تیوتر در بلندگو سقفی دانست.
انواع تیوتر کدامند؟
گفتیم در این مقاله قصد داریم بدانیم تیوتر چیست، معرفی انواع تیوتر و کاربردهای آن را نیز داشته باشیم. بنابراین حالا، زمانش رسیده است تا با معرفی انواع تیوتر مقاله را ادامه دهیم. در ادامه با انواع این محصول از سیستمهای صوتی آشنا شوید:
سوپر تویتر:
سوپر تیوتر ها نوعی از این محصولات هستند که پرتاب صدای بسیار قویتری از نوع معمول آنها دارند. و اصولا در دارند و معمولا در سیستمهای صوتی SPL مورد استفاده قرار میگیرند. سوپر تیوترها به منظور دسترسی به صدای خروجی بلند و با فرکانس های بالا، تولیدمیشوند.
در واقع به بیان دیگر میتوانیم بگوییم سوپر تیوتر نوعی بلندگو است که برای تولید صداهای با فرکانس بسیار بالا طراحی شده است. این بلندگوها معمولاً در سیستمهای صوتی پیشرفته و حرفهای استفاده میشوند تا جزئیات دقیقتر و وضوح بیشتری به صداها اضافه کنند.
ویژگیها و عملکرد سوپر تیوتر
- فرکانس بالا: سوپر تیوترها قادر به تولید صداهایی با فرکانسهای بسیار بالا هستند که معمولاً بالاتر از محدوده شنوایی انسان (۲۰,۰۰۰ هرتز) میباشد. این ویژگی به بهبود کیفیت و وضوح صدا کمک میکند.
- طراحی خاص: سوپر تویترها معمولاً دارای طراحی خاصی هستند که به آنها اجازه میدهد تا صداهای با فرکانس بالا را با دقت و وضوح بیشتری تولید کنند.
- کاربردهای سوپر تیوتر: این بلندگوها در سیستمهای صوتی خانگی پیشرفته، سینمای خانگی، و سیستمهای صوتی خودروهای لوکس استفاده میشوند تا تجربه شنیداری بهتری را فراهم کنند.
مزایای استفاده از سوپر تیوتر:
- وضوح بیشتر صدای خروجی: با استفاده از سوپر تیوترها، جزئیات دقیقتری از صداها شنیده میشود که به تجربه شنیداری غنیتری منجر میشود.
- تکمیل طیف فرکانسی: سوپر تیوترها به تکمیل طیف فرکانسی سیستم صوتی کمک میکنند و باعث میشوند که تمامی فرکانسها به خوبی پوشش داده شوند.
در مجموع، سوپر تویترها یکی از اجزای حیاتی سیستمهای صوتی پیشرفته هستند که با تولید صداهای با فرکانس بسیار بالا، کیفیت و وضوح صدا را بهبود میبخشند و تجربه شنیداری لذتبخشی را فراهم میکنند.
تیوتر هورن:
هورن ها، نوع دوم موردنظر ماست که مانند نوع اول برای پرتاب صدای بیشتر مورد استفاده قرار میگیرند البته وجه تمایز این دو محصول در این است که هورن ها دارای فرکانس صدای بازتری هستند و برای پوشش فرکانس های پایین تر نیز تا حد کمی، می توان روی آنها حساب کرد.
اسم این تیوتر “هورن” یا به اصطلاح همان “شیپور” است که دقیقا برگرفته از دهانه شیپور مانند آن است که نسبت اجرای فرکانس های متفاوت، ارتفاع و قطر آن میتواند فرق داشته باشد. به این بخش شیپوری شکل، “هورنا” گفته میشود.
در ساختار تیوتر هورن از یک دیافراگم (غالبا) از جنس ورقههای فلزی استفاده میشود که به همراه این دهانه شیپوری شکل باعث میشود تا تولید فرکانس ها توسط دیافراگم با برخورد به دهانه قیفی شکل آن تشدید شده و صدای بسیار بالایی را ایجاد کند.
تیوتر بولت (تیوتر گلوله ای):
در واقع تیوتر بولت یکی از انواع تیوتر های هورن به حساب میآید با این تفاوت شایان توجه که این محصول پخش فرکانس های بالاتری را ممکن میکند از تیوتر هورن عملکرد بهتری نشان میدهد.
با نگاه کردن به عکس این محصول و بخش میانی آن، بدون شک دلیل نامگذاری این مدل به نام “گلوله” را متوجه میشوید. زیرا در ساختار ایین دستگاه، دیافراگمی شبیه به گلوله به کار رفته است.
⭕ نکته مهم در رابطه با این مدل تیوتر، ضعف آن در صداهایی با فرکانس پایین است به حدی که به میدرنج نیاز پیدا میکنند.
تیوتر خودرو چیست؟
حال که از انواع مختلف تیوتتر ها صحبت کردیم خوب است کمی هم به معرفی تیوتر خودرو بپردازیم.
در مواقعی که از سیستم های صوتی پیشرفته در اتومبیل ها استفاده میکنند، برای پوشش و اجرای هر چه بهتر صداهای بم با فرکانسی بین ۲۰ تا ۲۰۰ هرتز از ساب ووفر و ووفر استفاده میکنند. در کنار آن اگر بخواهید پخش خوبی از صداهای زیر نیز داشته باشید از تیوترهایی استفاده میشود که به اصطلاح رایج به آنها تیوتر خودرو گفته میشود.
تیوترهای خودرو بدون هیچ تفاوتی با سایر انواع تیوتر، اجرای صداهای ریز که فرکانسی بین ۳۰۰۰ تا ۲۰۰۰۰ هرتز را به عهده میگیرند.
تفاوت تیوتر خودرو و تیوتر باند خانگی در چیست؟
در جواب این سوال باید بگوییم که در خودرو معمولا از تیوترهای دام استفاده میکنند که خروجی صدایی تفکیک شده و با وضوح بیشتری در اختیارمان قرار میدهد. در صورتی که در باندهای خانگی هم از تیوتر دام و هم از تیوترهای استوانهای استفاده میشود.
سوالات متداول
کاربردهای تیوتر چیست؟
اصولا تیوتترها به صورت مستقل و جداگانه کاربرد ندارند و به صورت مکملی برای سیستمهای صوتی به ما این اجازه را میدهند تا جزئیات صدایی زیر موسیقی را واضحتر بشنویم.
انواع تیوتر کدامند؟
سوپر تویتر | تیوتر هورن | تیوتر بولت (تیوتر گلوله ای)
جمع بندی
در این مقاله از سری مقالات فروشگاه سیستمهای صوتی چکاوک سعی داشتیم تا شما را با تیوتتر آشنا کرده، بگوییم تیوتر چیست؟ معرفی انواع تیوتر و کاربرد آن را به تفصیل توضیح دهیم.
گفتیم که تیوتر یکی از انواع تجهیزات صوتی است که در کنار دیگر سیستمهای صوتی مانند ساب ووفر و میدرنج به ما کمک میکند تا خروجی صدایی تفکیک شده و با کیفیت داشته باشیم. درست است که تیوترها اصولا به صورت مجزا مورد استفاده قرار نمیگیرند ولی کاربرد اصلی آنها این است که کمک کنند تا صداهای ریز ضبط شده در آهنگ ها و موسیقیها را با جزئیات بیشتر و دقیقتر بشنویم.
شما میتوانید با مراجعه به دسته بندی محصولات فروشگاه چکاوک، انواع مختلف تیوترهای موجود را مشاهده کرده و در مورد آنها مطالعه کنید و یا برای دریافت مشاوره رایگان خرید تیوتر، با کارشناسان ما تماس بگیرید.
مرجع: ویکی پدیا